چگونه حیاط ایرانی داشته باشیم؟ یکی از جذابیتهای خانه ایرانی در فصلهای بهار و تابستان حیاط ایرانی آن است. طراحی زیبای فضای حیاط تاثیر زیادی در روحیه افراد خانواده نیز دارد. با توجه به زندگی پرمشغله امروز، از آنجایی که مکررا فرصت رفتن به پارک ها و فضاهای سبز را نخواهیم داشت، می توانیم یا راهها و روشهای کم هزینه، طبیعت را به منازلمان بیاوریم. اگر شما هم میخواهید در خانه مدرن ایرانی خود، فضای سبز مدرن اما با اصالت ایرانی داشته باشید این مطلب را مطالعه کنید.
همانطور که در فیلمهای قدیمی و خانههای تاریخی ایرانی مشاهده کردهاید یکی از عناصر اصلی حیاط ایرانی حوض آب آن است که در وسط حیاط قرار گرفته است. معمولا دور تا دور حوض را با گلهای رنگارنگی که در گلدانهای سفالی خود نمایی میکنند میآرایاند. استفاده از باغچههای زیبا و حوض آب هر کدام به نحوی در زیبایی حیاط ایرانی تاثیر گذار است. اما امروزه با کوچکتر شدن خانهها همه افراد نمیتوانند در خانههایشان از زیبایی حوض بهرهمند شوند. سوال این است که چگونه میتوانیم با فضای کوچکی که داریم محیطی زیبا و آرامش بخش برای خود و خانوادهمان بسازیم؟
آیا تا به حال به این فکر کرده اید که چگونه می توان حیاطی ایرانی به شکل مدرن در حیاط آپارتمان ها و یا خانه های ویلایی داشت؟! با پیمانساز همراه باشید تا شما را با خصوصیات حیاط خانه های ایرانی بیشتر آشنا کند و نمونه های مدرن این حیاط ها را به شما نشان دهد.
چگونه حیاط ایرانی داشته باشیم؟
دو عنصر آب و گیاه سبز، عناصر اصلی حیاط ایرانی هستند که در همهی خانه های ایرانی آن را خواهید دید. جالب است که بدانید در واقع حیاط ایرانی تلاش معماران برای خلق نمونه کوچکی از باغ ایرانی است و باغ ایرانی خود تمثیلی از بهشت است. بنابراین استفاده از دو عنصر آب و گیاه سبز در فرهنگ ایرانی بی دلیل نیست چرا که آب نماد پاکی و روشنایی و گیاه نماد زندگانی و امید است که هر دو تعریفی از ویژگیهای بهشت است.
استفاده از حوضآب در طراحی حیاط ایرانی
همانطور که اشاره کردیم حوضآب ایرانی از اصلیترین عناصر حیاط ایرانی است. در فرهنگ ایرانی پاکیزگی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، در گذشته که مردم از نعمت آبهای لوله کشی در منازل خود بیبهره بودند از آب حوض به عنوان منبع آبی برای شست و شو، آبیاری گیاهان، وضو گرفتن و …. استفاده میکردند. استفاده از حوض آب در خانه ایرانی علاوه بر زیبایی و پاکیزگی بر هوای حیاط منزل نیز تاثیرگذار بود. وجود آب در فضای محصور حیاط هوایی معتدلتر ایجاد کرده و محیط را برای شب نشینیها و حتی تناول عصرانه و شام در آن فضای دلنشین آماده میکرد. با وجود حوض در حیاط خانهها افراد در روز از درخشش کاشیهای فیروزهای که به بخشی از فرهنگ ما مبدل شده لذت میبردند و در شب از انعکاس تصویر ماه در حوض آب. شاید نتوانید در آپارتمانهای امروزی حوض آب را به آنگونه که بود استفاده کنید اما میتوانید به شکل های دیگری از وجود حوض و یا حتی آب نما بهره ببرید .
استفاده از باغچه در طراحی حیاط ایرانی
همانطور پیشتر اشاره کردیم دومین عنصر در حیاط ایرانی باغچه و فضای سبز آن است. در گذشته در حیاط خانههای ایرانی معمولا باغچههایی درست میکردند که در آن درختهای میوه و سبزی و … کاشته میشد. از آن جایی که مراقبت از درختان ثمر ده در شرایط امروز کار آسانی نیست، در باغچه های امروزی از گیاهان همیشه سبز که نیاز کمتری به مراقبتهایی مانند هرس کردن زیاد و سم پاشی و … دارند استفاده میشود. قطعا همه از داشتن یک حیاط سرسبز و زیبا با باغچههای مرتب و رنگارنگ لذت خواهند برد، اما همانطور که گفتیم باغچه ها نیاز به مراقبت دارند و اگر به طراوتشان توجه کافی نداشته باشید، تصویر رویایی تان را نخواهند داشت.
در هنگام طراحی فضای سبز و باغچههای خود به ایجاد محل مناسبی برای نشستن و وقت گذراندن هم فکر کنید. شما میتوانید فضای تراس خود را با چند پله و سکو از سطح حیاط جدا کرده و سکوهای مخصوص نشستن خود را ایجاد کنید.
استفاده از مصالح بومی
یکی از نکات اصلی در معماری ایرانی استفاده از مصالح بومی و متناسب با شرایط اقلیمی مخصوص به هر شهر است. از مصالحی که به وفور در معماری اصیل ایرانی استفاده میشود آجرها، سفالها، حصیرها و … است. در تصاویر زیر به خوبی شاهد در کنار هم قرار گرفتن عناصر بومی و حوض و فضای سبز خواهید بود.
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید این حیاط متعلق به خانهای شهرنشین است که کاملا به سبک ایرانی چیدمان شده است. در این حیاط ایرانی به خوبی از عناصر معماری و فرهنگ ایرانی استفاده شده است. مثلا انتخاب آجر به عنوان کفپوش ، استفاده از رنگ فیروزهای در حوض و میز، استفاده از گلدان های سفالی، استفاده از حصیر به عنوان آفتاب گیر، استفاده از بالشتکهای استوانه ای، درختان میوه ،سماور سبز رنگ و… همه از عناصر ایرانی هستند که در طراحی حیاط این خانه ایرانی زیبا به خوبی استفاده شدهاند.
علاوه بر جلوه گیاهان در روز باید به زیبایی و خود نمایی گیاهان در شب هم توجه کنیم.برای این کار باید متناسب با هر گیاه از نور پردازی ویژه ای استفاده کنیم.
با ترکیب عناصر بومی، حوض آب و باغچه های زیبا برای منزل خود حیاطی ایرانی درست کنید.
گره چینی و پنجره ارسی در حیاط خانه ایرانی
پنجره ارسی، بازی رنگ و نور در دکوراسیون داخلی را به وجود می آورد. اما نباید فراموش کنیم که این گره چینی ها و شیشه های رنگی در آن سوی درب و پنجره ها در حیاط خانه هم دیده می شوند. درست است که در طول روز عبور نور خورشید از ارسی ها زیبایی را به فضای داخلی هدیه می دهد اما جلوه گره چینی های چوبی را در حیاط خانه نیز نباید فراموش کنیم. و به خاطر داشته باشیم که در هنگام شب که چراغ فضاهای داخلی روشن می شود تاثیر شیشه های رنگی را می توان در حیاط دید.
نمای آجری برای دیوارهای خانه های ایرانی
آجر یکی از معمول ترین مصالح مصرفی در ساخت و سازهای ایران است که قدمتی طولانی دارد. دیوارهای خانه های قدیمی ایرانی آجری بودند و در حیاط های آنها بیش از هر چیزی به چشم می آمدند.
اگر ساخت و ساز ساختمان خانه شما به پایان رسیده است و یا مستاجر هستید و امکان ایجاد تغییر در خانه ندارید برای شما پیشنهاد های دیگری هم داریم. شما می توانید که به روش های مقرون به صرفه و ساده نیز حال و هوای حیاط خانه های ایرانی را به حیاط خانه محل زندگی تان بیاورید.
تخت های سنتی در حیاط خانه های ایرانی
در فضاهای عمومی و فضاهای بیرون خانه در گذشته ایرانیان بر روی تخت هایی می نشستند و به پشتی ها تکیه می دادند. شما می توانید این تخت ها را به عنوان مبلمان به فضای بیرونی منزل تان بیاورید.
روی تخت را با فرش و گلیم ایرانی بپوشانید و به پشتی های طرح سنتی خود تکیه بدهید. سماور و قوری و نوشیدن یک چای دلچسب این فضا را تکمیل می کند.
گیاهان و گلدان های سفالی در حیاط خانه های ایرانی
توجه به گیاهان همیشه در فرهنگ ایرانی جایگاهی ویژه داشته است.کاشت درخت در حیاط منزل و یا حتی پروش گیاهان در باغچه های کوچک و گلدان های سفالی می تواند شادمانی را به جمع خانواده و دورهمی هایتان در حیاط خانه هدیه دهد.
#کاشی # سرامیک #سرام پخش
منبع:پیمان ساز
[flm_button link_address=”http://cerampakhsh.com/mag” link_target=”_blank” icon_placement=”Left” button_text=”گردآوری شده توسط: پایگاه اطلاع رسانی کاشی و سرامیک سرام پخش” font_family=”Shabnam” button_size=”XS” button_color=”Light” button_style=”Border” button_hover=”HoverB-Dark” rounded_corners=”3″]
[flm_button link_address=”https://instagram.com/cerampakhsh” link_target=”_blank” icon_placement=”Left” button_text=”اینستاگرام ما را دنبال کنید” font_family=”Shabnam” font_size=”15px” button_size=”XS” button_color=”White” text_color=”Purple” button_hover=”HoverF-Purple” rounded_corners=”3″ custom_border_color=”9f5de2″ animate_icon=”Grow” icon=”fa-instagram”]
نظرات ۲