فهرست مطالب
اگر در خیابان نگاهتان را به هر سمت بیندازید، به احتمال زیاد نوعی از موزاییکها را خواهید دید! موزاییکها یکی از مصالح رایج مورد استفاده بهعنوان کفپوش و دیوارپوش هستند که در سرتاسر جهان از گذشتههای دور تا به امروز مورد استفاده قرار میگیرند.
البته که امروزه جایگزینهای زیادی برای کفپوشها و دیوارپوشهای سنتی مانند کاشی و سرامیک به وجود آمده است، اما این مصالح هنوز هم طرفداران خاص خود را دارند و بهصورتی گسترده مورد استفاده قرار میگیرند.
دقیقاً همانند سایر انواع کفپوش و دیوارپوش، موزاییک هم ویژگیها و همچنین مزایا و معایب خاص خود را دارد که در ادامه این نوشته از سرام پخش قصد داریم بهصورت کامل جزئیات این محصول را برایتان بازگو کنیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
موزاییک چیست؟
موزاییک نوعی از مصالح ساختمانی بر پایه بتن است که بسیار فشرده بوده از استحکام بالایی برخوردار است. همچنین تراکم بسیار بالای این محصول از طریق فشار پرسی یا از طریق ایجاد لرزش به وجود میآید.
این مصالح نیز دقیقاً مانند کاشی و سرامیک بهصورت پازلی تولید میشوند و دارای روش نصب مشترکی هستند و کاربردهای آنها با وجود یکسری تفاوتها مشترک است.
مواد اصلی تشکیل دهنده موزاییک
همانطور که پیشتر گفته شد، موزاییک بر پایه بتن ساخته می شود اما یک سری دیگر از مواد نیز در ساخت موزاییکها دخیل هستند .این مواد عبارتند از:
• آب
• پودر سنگ
• سنگ ریزه
• ماسه بادی
• شن و ماسه
• دانههای شن
• رنگهای شیمیایی
• سیمان (سفید یا سیاه)
• سیمان رنگی (در لایه رویی)
اکنون که متوجه شدید مواد اصلی تشکیل دهنده موزاییک چیست، موضوع مهمی لازم به به ذکر است؛ آن هم اینکه که مصالحی همچون موزاییک و سرامیک هر روز در حال تغییر و تکامل هستند و امروزه برخی موزاییکها با ترکیبات شیمیایی خاص تولید میشوند تا یکسری از ضعفهای آنها برطرف شده و همچنین کاربرد بهتری داشته باشند.
بخشهای اصلی موزاییک
موزاییکها دارای دو بخش اصلی هستند که هر کدام نقش مهمی در کارایی نهایی محصول دارد. این لایهها به شرح زیر هستند.
۱. بخش زیرین: لایههای زیرین
موزاییک را میتوان بخش اصلی آن در نظر گرفت که تمام ویژگیهای ساختاری موزاییک در آنها وجود دارد. اگر بهصورت کلی بخواهیم بگوییم که تفاوت لایه زیرین نسبت به لایه رویی موزاییک چیست، مهمترین موضوعی که مطرح میشود، ضخامت لایه زیرین بوده که بسیار بیشتر از لایه رویی است؛ چرا که تحت فشار بیشتری ساخته شده است.
۲. بخش رویی: لایه های رویی
جنس لایه رویی دقیقاً مانند لایه زیر موزاییک از بتن است اما با این تفاوت که لایه رویی دارای ضخامت کمتری است.
البته لازم به ذکر است که برخی از موزاییکها نیز بهصورت یک لایه تولید میشوند که تمام قسمتهای تشکیل دهنده آن در یک لایه ارائه میشود. روش تولید چنین موزاییکهایی از طریق پرس بوده و نیازمند ساب خوردن است.
خرید انواع موزاییک در بازار آنلاین سرام پخش، به راحتی و به صورت اقساطی از سرام پخش خرید کنید.
روش های تولید موزاییک
موزاییکها از طریق دو روش معروف به وجود میآیند. البته در نظر داشته باشید که موزاییکهای بهدست آمده از هر کدام از این روشها دارای یکسری ویژگیهای مشترک با نوع دیگر و همچنین یکسری ویژگیهای اختصاصی برای خودشان هستند. اصلاً دلیل همین دو دستگی در تولید انواع موزاییک نیز بهخاطر ساخت موزاییکهایی با ویژگیهای متفاوت است.
بنابراین اگر بخواهیم بدانیم که ویژگیهای موزاییک چیست، باید حتما روش تولید آن را در نظر بگیریم.
روشهای تولید موزاییک عبارتند از:
۱. روش پرسی:
در این روش همانطور که از نام آن پیدا است، مواد اولیه تحت پرس و فشار زیاد قرار میگیرند و بر روی هم محکم میشوند و موزاییکهایی که قرار است تحت این روش تولید شوند حتماً باید ساب بخورند.
۲. روش لرزشی:
در این روش اگر از سنگدانه در داخل موزاییک استفاده نشود، نیازی به ساب خوردن ندارند و تنها از طریق لرزش و بدون هیچ فشار و پرسی، موزاییکها در قالب صاف میشوند.
کاربرد موزاییک در ساختمان
موزاییکها تقریباً در هر سازه شهری کاربرد دارند. از پارکها و پیاده روها گرفته تا حیاط خانهها. اما در کلیترین حالت ممکن، اگر بخواهیم بگوییم که کاربرد موزاییک چیست، باید گفت که از این نوع مصالح همانطور که در ابتدا نیز گفته شد میتوان بهعنوان کفپوش و دیوارپوش استفاده کرد.
این کاربرد در مکانهای مختلفی در ساختمان اهمیت دارد و میتوان موارد زیر را بهعنوان کاربرد موزاییک در ساختمان مطرح کرد:
• کفپوش حیاط
• کفپوش پشت بام
• کفپوش راهرو و راه پله
• سنگ فرش ورودی و معابر
در موارد بالا نامی از دیوار پوش برده نشده است؛ چرا که موزاییک با وجود این که بهعنوان دیوار پوش قابل استفاده است و حتی یکسری انواع مخصوص دیوار نیز برای آن به وجود آمده، خیلی برای دیوار محبوب نیست و باز هم این موضوع سلیقهای است. با این وجود، امروزه انواع مختلفی از موزاییک تنها برای دیوار پوشها توسعه پیدا کردهاند که با عنوان موزاییک دیواری معروف هستند.
————————————–
اگر قصد دارید برای حیاط منزل خود کفپوش مناسبی انتخاب کنید پیشنهاد می کنم مقاله
برای کف حیاط سرامیک بهتر است یا موزاییک ؟ را مطالعه بفرمایید.
————————————–
همچنین در تکمیل اینکه کاربردهای موزاییک چیست، لازم به ذکر است که موزاییکها معمولاً در داخل خانه بهدلیل سطح ناهموار و بسیار سختی که دارند استفاده نمیشوند. همچنین جذب رطوبت بسیار بالایی دارند و بههیچعنوان استفاده از این نوع مصالح در داخل حمام، دستشویی و آشپزخانه توصیه نمیشود.
انواع موزاییک
در ادامه پاسخ به سوال موزاییک چیست به انواع موزاییک میرسیم. موزاییکها از نظر ساختاری به دو نوع پرسی و لرزشی تقسیمبندی میشوند که پیشتر در مورد این دو نوع توضیح داده شد.
اما موزاییکها از طریق ظاهر و نمای سطح رویه نیز طبقهبندی میشوند که این طبقهبندی به شرح زیر است:
۱. موزاییک سیمانی :
این نوع از موزاییکها بدون سنگدانههای تزئینی تولید میشوند و تنها دارای شیارها و طرحهای ساده هستند.
۲. موزاییک سنگدار:
این نوع موزاییک بر خلاف نوع قبلی دارای سنگدانههای تزئینی است که به سه حالت شیاردار، صاف و شسته تولید میشود.
۳. موزاییک شیاردار:
این نوع موزاییک هم فاقد سنگدانههای تزئینی بوده و دارای طرحها و شیارهای مختلفی روی سطح خود است که بیشتر در کف پیاده روها مورد استفاده قرار میگیرد.
۴. موزاییک پلاکی:
در سطح رویی این نوع موزاییک، مصالح ساختمانی سخت و صیقل پذیر وجود دارد و بهصورت صاف ساخته میشود.
۵. موزاییک شسته :
در سطح این نوع موزاییک، دانههای شن بهصورت برجسته نمایان هستند.
مزایا و معایب موزاییک
موزاییک نیز مانند سرامیک کف یا کاشی دیوار و سایر مصالح این چنینی، مزایا و معایب خاص خود را دارند. البته با توجه به این که موزاییک انواع مختلفی دارد، این موارد میتوانند متغیر باشند اما بهصورت کلی اگر بخواهیم بگوییم که مزایای موزاییک چیست، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• قیمت مناسب
• استحکام بالا
• سرعت اجرای بالا
• مقاومت در برابر فرسایش
• مقاومت در برابر عوامل محیطی
• تنوع در ظاهر (طرح، رنگ و مدل)
در نقطه مقابل این موارد، معایب موزاییکها مطرح میشوند که عبارتند از:
• وزن بالا
• جذب رطوبت بالا
• ترد بودن به دلیل استفاده از پودر سنگ
برای رفع ایرادات گفته شده، انواع مختلفی از موزاییکها به وجود آمدهاند. بهعنوان مثال موزاییکهای پلیمری که بهتازگی به تولید رسیدهاند، جذب آب بسیار پایینی دارند و این مشکل موزاییک حیاطی سنتی را رفع کردهاند.
کلام آخر
موزاییکها یکی از انواع بسیار پرکاربرد مصالح ساختمانی هستند که از دیرباز استفاده از آنها در ایران و معماری ایرانی رواج داشته و تاریخچهای بسیار طولانی دارند.
ما در این نوشته از سرام پخش، تمام تلاش خود را به کار بستیم تا مهمترین نکات را در این باره برایتان بازگو کرده و این محصول پر کاربرد را بهصورت کلی معرفی کنیم. در نظر داشته باشید که بهواسطه زیاد بودن انواع موزاییکها که هر کدام هم ویژگیهای خاص خود را دارند، امکان معرفی همه آنها در این نوشته وجود نداشت.
در صورتی که شما عزیزان قصد خرید انواع مصالح ساختمانی، از موزاییک حیاط گرفته تا کاشی دیوار و سرامیک کف و کاشی پله را دارید، میتوانید بهسادگی با مراجعه به فروشگاه سرام پخش این محصولات را با قیمت مناسب و کیفیت بالا تهیه کنید.
تنها کاری که برای خرید از سرام پخش باید انجام دهید، انتخاب محصول مد نظر و سپس تکمیل فرآیند خرید است.
سوالات متداول…
میتوان از این محصول بهعنوان کفپوش و دیوار پوش در ساختمانها استفاده کرد.
هر کدام از این مصالح ویژگیهای خاص خود را دارند و برای یک بخش از منزل مناسب هستند و مقایسه بین این دو غلط است.
موزاییک به همراه یکسری افزودنیها مانند سنگدانه بر پایه بتن ساخته میشود
انواع موزاییک عبارتند از:
- موزاییک سیمانی
- موزاییک شیاردار
- موزاییک سنگدار
- موزاییک شسته
موزاییک پلاکی
بله؛ شما میتوانید با مراجعه به صفحه خرید اقساطی سایت سرام پخش، از شرایط و جزئیات آن اطلاع پیدا کنید.
پاسخ این سوال بستگی به موارد بسیاری از جمله نوع موزاییک و غیره دارد اما بهصورت کلی هزینه اجرای موزاییک خیلی زیاد نیست.
نظرات ۴