کشور ما با داشتن تمدن کهن در صنعت و هنر و داشتن ذخایر گوناگون از مواد اولیه، از دیرباز به عنوان بستری مناسب برای صنعت کاشی و سرامیکمطرح بوده است. تهیه و تولید کاشی سرامیکی در سرزمین ما از مراحل بسیار اولیه و با روش های ابتدایی از قبل از میلاد مسیح با تهیه و تولید انواعآجرهای لعابدار، کاشیهای تزیینی و مینا آغاز شدهاست.
چاپ سیلک به روشی گفته می شود که در آن تور ابریشم روی قالب یا چهار چوب از جنس چوب یا فلز قرار می گیرد و با داروی ژلاتین حساس به نور، آغشته شده و بعد از نوردهی شسته می شود. بدین ترتیب عمل چاپ صورت می گیرد. چاپ سیلک از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است و به همین دلیل کار در این زمینه، به سرمایه اندکی نیاز دارد.
سیلک به منظور چاپ تصویر می باشد و از توری با سوراخهای بسیار ریز استفاده میشود که نهایتا تصویر مورد نظر روی این توری منعکس می گردد و بخشهایی از تصویر که باید بی رنگ باشند، با مادهای مسدود کننده مانند موم پوشیده میشود. اپراتور مرکب چاپ یا رنگ را با فشار کاردک یا غلتک به سطح چاپ شونده منتقل مینماید. رنگ یا مرکب تنها به بخشهای مسدود نشده منتقل شده و تصویر روی آن ظاهر می شود.
چاپ به روش سیلک اسکرین و با استفاده از شابلون روی کاشی
در چاپ فلت از شابلون استفاده می شود. در ساخت شابلون ها از یک سری توری خاص از جنس پلی استر استفاده شده که با توجه به نوع کاشی، مش توری متفاوت است. توری روی دستگاه پهن شده و از طول و عرض کشیده می شود.
یک مایع چسبنده از ترکیب چسب آهن، دزمادور و تینر تهیه شده که دور تا دور توری را به آن آغشته می کنند. دزمادور نقش کاتالیست را داشته و تینر باعث چسبندگی می شود، از طرفی فرار است و خارج می شود. سپس اطراف توری را چسب زده تا به چارچوب ها بچسبد و بعد برش زده می شود، روی آن ژلاتین زده و به مدت نیم ساعت در دمای ۳۰ درجه در خشک کن قرار می گیرد. سپس طرح را روی آن چسبانیده و در معرض تابش فرابنفش قرار می گیرد، که این تابش باعث استحکام ژلاتین می شود. نقاط تیره ی طرح تحت تابش قرار نمی گیرند. سپس زیر آب شسته می شوند.
مشاهده می شود نقاطی که تحت تابش قرار نگرفته اند با آب شسته شده و توری اولیه نمایان می شود. هر چه مش توری بیشتر باشد زمان تابش کمتر است. سپس بر روی شابلون آماده شده ماده سخت کننده زده می شود و در دمای بالای ۵۰ درجه پخت آن صورت می گیرد.
پس از طی مراحل بالا اگر نیروی کشش توری را اندازه بگیریم ،حدود ۱۴ تا ۱۵ نیوتن خواهد بود در حالی که در ابتدا ۲۸ نیوتن بوده است.
نکات قابل توجه:
- ضخامت ژلاتینی که روی شابلون اعمال می گردد باید یکنواخت باشد در غیر این صورت در خط تولید، دورنگی ایجاد می شود.
- چنانچه ژلاتین توسط دستگاه اعمال شود، ژلاتین بیشتری مصرف می گردد.
- مش در شابلون سازی به صورت تعداد تارها در یک سانتی متر مریع تعریف می شود.
-
جهت ایجاد طرح برجسته از مش پایین تر استفاده می شود.
- اگر دانسیته ی لعاب از یک حدی بیشتر باشد روی کاشی خط می افتد.
#کاشی # سرامیک #سرام پخش
منبع:ابزار تجارت
[flm_button link_address=”http://cerampakhsh.com/mag” link_target=”_blank” icon_placement=”Left” button_text=”گردآوری شده توسط: پایگاه اطلاع رسانی کاشی و سرامیک سرام پخش” font_family=”Shabnam” button_size=”XS” button_color=”Light” button_style=”Border” button_hover=”HoverB-Dark” rounded_corners=”3″]
[flm_button link_address=”https://instagram.com/cerampakhsh” link_target=”_blank” icon_placement=”Left” button_text=”اینستاگرام ما را دنبال کنید” font_family=”Shabnam” font_size=”15px” button_size=”XS” button_color=”White” text_color=”Purple” button_hover=”HoverF-Purple” rounded_corners=”3″ custom_border_color=”9f5de2″ animate_icon=”Grow” icon=”fa-instagram”]
نظرات ۲