این روزها کاشی ها دارای تنوع بالایی در طرح، رنگ، کیفیت و ابعاد وجود دارد که دانستن اطلاعات درمورد آنها می تواند بسیار مهم باشد که به ۵ سوال مهم و رایج بین عموم در زیر اشاره می کنیم:
۱_ کاشی و سرامیک چه تفاوتی باهم دارند؟
یک قطعه کاشی از دو قسمت تشکیل شده است، قسمت سفالی که قسمت اصلی و استخوان بندی کاشی را تشکیل می دهد که به آن اصطلاحا بیسکوئیتی کاشی گفته می شود و قسمت دوم لعاب است که ماده ای است شیشه ای و قسمت رویی کاشی را تشکیل می دهد. اگر لعاب روی کاشی از جنس سرامیک باشد کاشی سرامیکی یا سرامیک گفته می شود. سرامیک مواد غیرآلی یا غیرمعدنی جامد است.
تفاوت بعدی کاشی با سرامیک در میزان استحکام و مقاومت آن ها می باشد، که کاشی به دلیل ظرافت بیشتر و وزن پرس کمتر در بدنه کار می شود ولی سرامیک به دلیل پرس سنگین تر و سطح استحکام بالا در کف استفاده می شود، در اصل سرامیک ها به دلیل مقاومت بالا در برابر سرما، گرما و فشار و میزان جذب آب پایین کفپوشی مناسب برای مکان های مختلف می باشند.
۲_ کاشی سنتی با کاشی پرسلانی باهم چه فرقی می کند؟
کاشی پرسلان در چند سال اخیر به محبوبیت خاصی دست یافته زیرا نسبت به سرامیکهای استاندارد، چگال تر و بادوامتر است. به علاوه، جذب آب کاشی پرسلان در مقایسه با سرامیک کمتر میباشد.
کاشی سنتی و پرسلان هر دو در کوره و تحت دماهای خیلی بالا پخته میشوند اما فرآیند تولید آنها کمی متفاوت است، سرامیک (کاشی سنتی)، معمولا با استفاده از خاک رس قرمز یا سفید تولید میشود و لعابدار است که وجود لعاب به حفظ رنگ و طرح سرامیک کمک میکند. سرامیک پرسلان، معمولا با استفاده از خاک رس سفید و با روش خاک تحت فشار ساخته میشود و به همین دلیل چگال تر است و بافت بهتری دارد. سرامیک پرسلان لعابدار هم وجود دارد. در کل چون پرسلان سخت تر است و پوشش مقاوم تری دارد، اغلب کمی گرانتر است، در نتیجه پرسلان هزینه بیشتری دارد اما برای نواحی خلوت، سرامیک (کاشی سنتی ) کفایت میکند.
۳_ کاشی لعاب دار چه تفاوتی با کاشی بدون لعاب دارد؟
کاشی فراوردهای سرامیکی، متشکل از دانههای ظریف متبلور و متخلخل است که معمولاً در حرارت بالاتر از ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد پخته شده و در انواع لعابدار و بدون لعاب تولید میشود. رویه لعابی کاشی ممکن است براق، نیمه براق، مات، ساده، گلدار، سفید و یا رنگی باشد. پروسه تولید کاشیهای لعابدار و بدون لعاب مشابه است، فقط پخت کاشی لعاب دار در کوره، یک مرحله اضافه دارد، در واقع یک لایه شیشه مایع، روی سطح خاک رس کشیده و میپزند. لعاب در کنار خلق رنگی ماندگار و طرحهای متنوع، از کاشی در برابر لکه و رطوبت هم محافظت میکند. مواظب لغزندگی سطح کاشی لعابدار باشید. در قسمتهایی از خانه مانند اتاق لباسشویی و آشپزخانه که ممکن است خیس شوند، بهتر است از کاشی بدون لعاب استفاده کنید.
۴_از چه درجه جذب آب W.A و درجه ساییدگی PEI در جاهای متفاوت استفاده کنیم؟
درجهبندی W.A یک کاشی به شما می گوید که آیا کاشی مورد نظر مناسب استفاده در مناطق مرطوب یا فضاهای بیرونی است یا خیر؟ چهار دسته بندی در درجه بندی W.A وجود دارد که در آنها نام و درصد جذب آب یک کاشی بیان می شود.
کاشی غیرشیشهای بیش از ۷ درصد وزن خود آب جذب می کند، مناسب استفاده در فضاهای بیرونی یا مرطوب مانند حمام یا اسپا نیست. کاشی نیمه شیشهای که بین ۳ تا ۷ درصد وزن خود آب جذب می کند، فقط مناسب استفاده در فضاهای خشک و داخلی خانه است. کاشی شیشهای، بین ۰.۵درصد تا ۳ درصد وزن خود آب جذب می کند، آخرین دسته کاشی های غیرقابل نفوذ هستند که کمتر از ۰.۵درصد وزن خود آب جذب می کنند و معمولا قیمت آنها نسبت به دیگر کاشی ها کمی بیشتر است. با خرید کاشی های شیشهای (بین ۰.۵ تا ۳ درصد جذب آب) پول خود را ذخیره می کنید و در این صورت مصرفکننده هوشیاری هستید. کاشی هایی که در دسته بندی شیشهای قرار می گیرند سرامیک نام دارند.
معیار PEL که به درجه لعاب پرسلان اشاره میکند به ما میگوید که از کدام کاشی در کدام ناحیه استفاده کنیم. این سیستم از صفر تا پنج درجه بندی شده و از نصب ایمن در مکان موردنظر خبر میدهد. درجه صفر به معنای این است که روی کاشی اصلا نباید راه رفت یعنی برای دیوار مناسب است. سطح یک نشان میدهد که کاشی باید در فضایی نصب شود که رفتوآمد خیلی کم است مانند سرویس بهداشتی، درجه دو در نواحی کمی پرترافیکتر مناسب است و سطح سه برای نواحی متوسط مانند آشپزخانه، درجه چهار و پنج به دوام خارقالعادهای اشاره میکنند به طوری که در فضاهای خیلی شلوغ هم دوام میآورند.
۵_چرا کاشی و سرامیک توصیه می شود بنددار نصب شود؟
هر جسمی دارای ضریب انبساط حرارتی می باشد که با ابعاد آن رابطه مستقیم دارد که بر اساس این اصل فیزیک، رعایت بند در چیدمان سرامیک و سنگ در کف سازی، دیواره ها و نمای ساختمان ها و به خصوص در فضای خارجی که تغییرات دما بالا بوده و یا در کف هایی که از سیستم گرمایش از کف استفاده می نمایند، مهم و الزامی می باشد.
سرامیک و یا سنگ، اگر فضای کافی برای تخلیه انبساط بر اثر تغییرات دمایی را نداشته باشند، افزایش طول آنها موجب ایجاد ترک و شکنندگی در سطح و یا حتی جدا شدن آن از سطح زیرین می شود که برای جلو گیری از این اتفاق لازم است چیدمان سرامیک ها و یا سنگ با بندی به ضخامت حداقل ۲ یا ۳ میلیمتر اجرا شوند. این بندها بهتر است توسط مواد بندکشی مناسب برای هر کاربری و با خاصیت انعطاف پذیری پر شوند، که فضای مناسب برای تخلیه افزایش طول ناشی از انبساط را ایجاد نماید.
مطالب مهم
نظرات ۰