صنعت کاشی و جایگاه آن در توسعه صادرات | روند عرضه و تقاضای جهانی نشان از آینده درخشان تجارت کاشی در جهان دارد. نمودار ۱ نشان می دهد در حالی که در تمامی سالهای گذشته مازاد عرضه بر بازار کاشی جهان حکمفرما بوده، در چند سال اخیر این مازاد کاهش یافته است به طوریکه تا سال ۲۰۱۱ نهتنها مازاد عرضهای در بازار کاشی جهانی وجود نخواهد داشت بلکه با این روند، مازاد تقاضای جهانی حتمی است…
صنعت کاشی و جایگاه آن در توسعه صادرات
روند عرضه و تقاضای جهانی نشان از آینده درخشان تجارت کاشی در جهان دارد. نمودار ۱ نشان می دهد در حالی که در تمامی سالهای گذشته مازاد عرضه بر بازار کاشی جهان حکمفرما بوده، در چند سال اخیر این مازاد کاهش یافته است به طوریکه تا سال ۲۰۱۱ نهتنها مازاد عرضهای در بازار کاشی جهانی وجود نخواهد داشت بلکه با این روند، مازاد تقاضای جهانی حتمی است. تقاضای روز افزون کاشی در جهان از یک طرف معلول تسریع رشد اقتصادی و افزایش درآمد سرانه کشورهای جهان در سالهای اخیر بهویژه رشد حیرتانگیز کشورهای چین و هند و از طرف دیگر افزایش سرانه مصرف کاشی در جهان به دلیل رشد بالای ساخت و ساز در کنار جایگزینی کاشی بهجای مصالح سنتی ساختمانی بوده است.
نمودار۱)روند تولید و مصرف کاشی در جهان (میلیون مترمربع)
اما جایگاه ما در این بازار به شدت در حال گسترش چیست و چه برنامهای برای تصاحب سهم هرچه بیشتر از این بازار داریم؟
به لحاظ ارزش، سهم صنعت سرامیک در سال ۲۰۰۶ از کل تجارت ۱۲ تریلیون دلاری جهانی رقمی نزدیک به ۳۳.۸ میلیارد دلار بوده است. در این سال صنعت کاشی حدود ۳۸ درصد از کل تجارت سرامیک را به خود اختصاص داده است. نمودار۲ نشان میدهد کشورهای ایتالیا با سهم ۳۶ درصد، اسپانیا ۲۱.۶ و چین ۱۳.۵ درصد از کل تجارت جهانی کاشی بیشترین بهره را بردهاند، سهم ایران نیز از این بخش تنها ۰.۶ درصد بوده است.
نمودار۲) ۱۰ کشور برتر صادرکننده جهان (میلیون دلار)
اما به لحاظ مقداری، بالاترین صادرات در سال ۲۰۰۶ مربوط به کشور چین بوده است، این کشور با صادرات ۴۵۰ میلیون متر مربع کاشی، سهم ۲۴.۵ درصد از کل میزان صادرات جهانی را به خود اختصاص داده است. پس از چین ایتالیا با ۲۱.۵ درصد و اسپانیا با ۱۸.۶ درصد به ترتیب در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. همانطور که از نمودار ۳ مشخص است ایران در سال ۲۰۰۶ با ۱۸.۲ میلیون مترمربع صادرات، ۱ درصد از کل صادرات جهانی را به خود اختصاص داده است.
نمودار۳) جایگاه صادرات ایران در کنار ۱۰ کشور برتر صادرکننده جهان (میلیون مترمربع)
ایران در حالی ۰.۶ درصد از کل ارزش تجارت کاشی و ۱.۱ درصد از کل مقدار این تجارت را داشته که سیاست منسجمی را در این راستا دنبال نکرده است و اکثر صادرات کاشی ایران به شکل پیلهوری و بدون بازاریابی حرفهای انجام شده است. رشد صنعت در تمامی سالهای گذشته تنها با هدف جایگزینی واردات و فروش در بازار داخل صورت گرفته است و توسعه صادرات هیچگاه در دستور کار صنعت نبوده است. صنعتگر در دوره رکود تنها به فروش به هر طریق ممکن در بازار داخل اندیشیده و در دوره رونق تنها به تولید هرچه بیشتر و باز فروش در بازار داخل، تعرفه ۱۰۰ درصدی به کاشی وارداتی که نتیجه مستقیم سیاست منسوخ شده جایگزینی واردات است، تولیدکننده را از چنان مصونیتی در بازار داخل برخوردار نموده که رقابتپذیری، ارتقای کیفیت و بهبود بهرهوری در این صنعت به بوته فراموشی سپرده شده است.
در سال ۱۳۸۶ کمتر از ۱۰ درصد از کل تولید کاشی کشورمان در خارج کشور به فروش رسیده است و نمودار ۴ نشان میدهد عمده کاشی صادراتی ما به بازار کشورهای همسایه بویژه عراق، آذربایجان و افغانستان سرازیر شده است.
نمودار۴) سهم هر کشور از کل صادرات ایران به لحاظ مقداری (۱۳۸۶)
نمودار ۵ روند رشد فروش خارجی کاشی ایران را نشان میدهد، این روند گویای آن است که صادرات ایران در چند سال اخیر از رشد نسبی برخوردار بوده است و با این روند پیشبینی میشود در افق ۱۳۹۵ حدود ۱۱۰ میلیون مترمربع کاشی صادر شود.
نمودار۵) روند صادرات ایران در سالهای اخیر و پیشبینی روند صادرات تا سال ۱۳۹۵(مترمربع)
باید توجه داشت که بازار داخلی کاشی به تناوب رکود و رونق بازار مسکن دچار رکود و رونق میشود و اصولاً در سالهایی که بازار داخل با رکود مواجه شده توجه تولیدکنندگان به اجبار به طرف بازارهای خارجی جلب شده است و هر زمان که بازار داخل از رونق خوبی برخوردار بوده رشد صادرات کاشی کاهش پیدا کرده است که نشان از صادرات از روی اجبار و جذابیت بیشتر بازار داخلی نسبت به بازارهای خارجی دارد دلیل این مسئله هم قیمت بالاتر کاشی در بازار داخل نسبت به قیمت فروش آن در کشورهای همسایه است که نتیجه بدیهی اعمال تعرفه ۱۰۰ درصدی بر واردات کاشی از یک سو و نبود مازاد عرضه در بازار داخل از دیگرسو است.
نتیجهگیری:
هرچند تا بهحال بازار داخلی هدف سرمایهگذاران بوده است و اکثر محصولات ایران در بازار داخلی به فروش میرود، اما قیمت تمام شده بسیار پایین و نیز کیفیت قابل قبول تولیدات به دلیل استفاده از تجهیزات روز دنیا، این اجازه را به ایران میدهد که بهراحتی وارد بازارهای منطقهای و جهانی شود. ورود ایران به بازارهای منطقهای نظیر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، آسیای میانه، عراق، افغانستان و بازار روبه گسترش هندوستان چندان دور از ذهن نیست و در صورت برنامهریزی دستاندرکاران صنعت کاشی ایران و مسئولین دولتی، در آیندهای نزدیک ایران در بازارهای آسیای جنوب غربی حرف اول را خواهد زد، قیمت تمام شده بسیار پایین کاشی این اجازه را به ایران میدهد که در بازارهای دوردست نیز با اقتدار با سایر کشورها به رقابت بپردازد. این همه مستلزم تغییر نگرش مسئولین دولتی و نهادینه شدن سیاست توسعه صادرات در مجموعه سازمانهای مربوطه و اهمیت قائل شدن برای بازاریابی بینالمللی و برندسازی است آنچه که تا به امروز مورد توجه قرار نگرفته است.
[icon name=”tags” class=”” unprefixed_class=””] صنعت کاشی و جایگاه آن در توسعه صادرات
#کاشی # سرامیک #سرام پخش
[flm_button link_address=”http://cerampakhsh.com/mag” link_target=”_blank” icon_placement=”Left” button_text=”گردآوری شده توسط: پایگاه اطلاع رسانی کاشی و سرامیک سرام پخش” font_family=”Shabnam” button_size=”XS” button_color=”Light” button_style=”Border” button_hover=”HoverB-Dark” rounded_corners=”3″]
[flm_button link_address=”https://instagram.com/cerampakhsh” link_target=”_blank” icon_placement=”Left” button_text=”اینستاگرام ما را دنبال کنید” font_family=”Shabnam” font_size=”15px” button_size=”XS” button_color=”White” text_color=”Purple” button_hover=”HoverF-Purple” rounded_corners=”3″ custom_border_color=”9f5de2″ animate_icon=”Grow” icon=”fa-instagram”]
نظرات ۰