در پایان دوره ایلخانی و ابتدای دوره تیموری هنر کاشیکاری به اوج تکامل و زیبایی خود رسید و با توجه به وقت گیر بودن نصب کاشیهای معرق، در اواخر قرن نهم هجری تکنیک ارزان تر و سریع تر با نام هفت رنگ، جایگرین آن شد. این تکنیک رنگهای مختلف و متعددی را بر روی کاشی ممکن ساخته بود.
همچنین در چنین شیوهای رنگها مجزا بودند و در درون یکدیگر نفوذ نمیکردند، زیرا توسط خطوط رنگین مرکب از منگنز و روغن دنبه از یکدیگر جدا میشدند. در بسیاری از بناهای تیموریان شاهد رواج مجدد کاشیکاری به شیوه هفت رنگ هستیم که به عنوان نمونه، میتوان از مدرسه غیاثیه خردگر که در سال 846 ه.ق تکمیل شده یاد کرد.
با آغازدوره صفوی، تکنیک دیگری از کاشیکاری ظهور کرد و شرایط اقتصادی و سیاسی موجب تولید کاشی هفت رنگ شد. دلایلی که باعث محبوبیت این تکنیک شد عبارتند از : مقرون به صرفه بودن تولید کاشی هفت رنگ، زمان کوتاه تر تولید آن و اینکه هنرمندان امکان استفاده از تزیینات قبلی را در این شیوه داشتند. مساجد و مدارس صفویه به طور کلی با پوششی از کاشیها در درون و بیرون بنا تزیین شدهاند. شاه عباس که برای دیدن بناهای مذهبی کامل نشدهاش بیتاب بود،استفاده بیشتر از تکنیک سریع کاشی هفت رنگ را تقویت کرد.
در عصر صفویه، کاشی هفت رنگ در قصرهای اصفهان به نحوی گسترده مورد استفاده قرار گرفت و نصب کاشیهای چهارگوش درون قابهای بزرگ، منظرههایی بدیع همراه با عناصر پیکرهای و شخصیتهای مختلف، به وجود آورد. در این شیوه از کاشیهای مربع شکل خاصی استفاده میشد به نحوی که هرکدام از کاشیها پخته و در کنار یکدیگر قرار میگرفتند تا کاشی بزرگتری تولید شود. نقوش عربی در این دوره به شدت رواج داشت. این تکنیک تا پایان دوره قاجار متداول بود و استفاده از رنگها در این شیوه از کاشیکاری در الویت دادن به رنگهای زرد و نارنجی روشن، جلوه گر میشد.
در قرن دوازدهم هجری با روی کار آمدن زندیه عمارت سازی در اندازههای جاه طلبانه به ویژه در شیراز پایتخت زندیان، از سر گرفته شد و به همین دلیل جنبش جدید صورتی که در دوران حکمرانی قاجار نیز استفاده میشده، نقاشی شدند. به تدریج استفاده از کاشی با نقوش گل و بوته و مخصوصا نوع خشت و هفت رنگ که مخصوص مساجد بود، به منازل نیز راه یافت واستادان این هنر درکارگاههای متعدد کاشیسازی به تولید این فرآورده هنری مشغول هستند.
در میان انبوهی از مصالح معماری چون،گل، گچ، خشت، سنگ، چوب و غیره همچنان کاشی نقش عمده را ایفا میکند و در حقیقت مکمل کار در معماری است. هنرمندان ما به خوبی تشخیص دادند که در یک کشور اسلامی و یا مجموعه جهان اسلام یگانه عنصری که میتواند اهداف هنر اسلامی را متحقق کند کاشی است. امروزه آثار گرانبهایی از این عنصر معماری و تزییناتی را در اکثر مراکز متبرکه کشورهای اسلامی مشاهده مینماییم که همه آنها حاصل دسترنج توانای هنرمندانی است که زندگی خود را وقف هنر کردند و رسالت خود را در قبال اهداف هنر اسلامی از طریق هنر کاشیکاری انجام دادند.
منبع: www.iranair.com
قیمت های موجود در سایت تاریخ بروزرسانی آن ها ذکر شده و قیمت نهایی محصولات نمی باشند. لطفا جهت ثبت سفارش و استعلام قیمت بروز با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
(035-3357)