با حمله مغولان به ایران بسیاری از ویژگیهای سنتی این هنر دستخوش تغییر شد. با پذیرفتن اسلام توسظ ایلخانان در قرن 13 میلادی، کاشیکاری به حالت اولیه خود بازگشت. ایلخانیان به ساختن بناهای مذهبی و غیرمذهبی علاقهمند شدند. در این دوران از کاشیکاری نه تنها در نمای خارجی، بلکه در نماهای داخلی ساختمانها بلکه در نماهای خارجی ساختمانها برای تزیین دیوارها و گنبدها استفاده میشد. ویرانی حاصل از تهاجم اقوام مغول در اواسط قرن هفتم هجری، تنها مدت کوتاهی بر روند تولید کاشی تاثیر گذاشت و در واقع هیچ نوع کاشی از حدود سالهای 654-645 ه.ق بر جای نمانده است. پس از این سال ها، حکام ایلخانی اقدام به ایجاد بناهای یادبود کردند و به مرمت نمونههای پیشین پرداختند.
نتیجه چنین اقداماتی احیای صنعت کاشی کاری بود.در این دوران تکنیک مینایی از بین رفت و گونه دیگری از تزئین سفال که بعدها عنوان لاجوردینه به خود گرفت، جانشین آن شد.در این تکنیک قطعات قالب ریزی شده با رنگهای سفید، لاجورد و در موارد نادری فیروزهای، لعاب داده میشدند و پس از اضافه شدن رنگهای قرمز،سیاه یا قهوهای بر روی لعاب، برای بار دوم در کوره قرار داده میشدند.
در اوایل دوره ایلخانی،تکنیک زرین فام بر روی لعاب بدون هیچ رنگ افزودهای به کار برده میشد ولی در ربع پایانی قرن هفتم، رنگهای لاجوردی و فیروزهای به میزان اندکی مورد استفاده قرار گرفتند.
با نزدیک شدن به قرن هشتم هجری، آبی لاجوردی از رواج و محبوبیت بیشتری برخوردار شد و سرانجام تکنیک نقاشی زیرلعاب با استفاده از رنگهای آبی لاجوردی و اندک مایهای از رنگ قرمز و سیاه، جایگزین نقاشی زرین فام شد که کاشی های تولید شده با چنین تکنیکی معمولا با نام کاشیهای سلطان آباد شناخته میشوند.این تکنیک تا اواسط قرن هشتم مورد استفاده قرار میگرفت و پس از آن منسوخ شد.
با رو به زوال نهادن حاکمیت ایلخانان در اواسط قرن هشتم، عصر طلایی تولید کاشی پایان یافت.کاشیهای معرق-موزاییکی-تک رنگ و نه چندان نفیس در رنگ های متفاوت جانشین قابهای عظیم زرین فام و کتیبهها شدند.این تکنیک برای نخستین بار در آغاز قرن هفتم هجری در آناتولی اقتباس شده و یک قرن بعد در ایران و آسیای مرکزی پدیدار شد. این نوع از کاشیها برای ایجاد طرح پیچیده در کنار یکدیگر چیده میشدند و از آنها برای تزیین محراب ها استفاده میشد. شیوه کار به این صورت بوده است که سفالهای لعاب داده شده را بر مبنای طرح اصلی میبریدند و با کنار هم قرار دادن آنها طرح اصلی را میساختند.
در دوره ایلخانیان برای نخستین بار این تکنیک مورد استفاده قرار گرفت، مانند آنچه که درمقبره امامزاده جعفر اصفهان(726ه.ق) به چشم میخورد اما کاربرد وسیع آن در دوره میانی قرن نهم هجری رواج پیدا کرد. طیف وسیع و پیشرفتهای از کاشیهای معرق بر روی تعدادی از بناهای مهم یادبود این دوره دیده میشود که به عنوان نمونه میتوان به مسجد گوهرشاد در مشهد، مدرسه آلغ بیک در سمرقند و مدرسه خرگرد اشاره کرد.
قیمت های موجود در سایت تاریخ بروزرسانی آن ها ذکر شده و قیمت نهایی محصولات نمی باشند. لطفا جهت ثبت سفارش و استعلام قیمت بروز با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
(035-3357)