راهکارهای پیشگیرانه برای جلوگیری از گرد انفجار چیست؟
در تاریخ 18 اوت سال 2015 انجمن ملی آتش نشانی آمریکا برای ایمنی مواد شیمیایی و کاهش آلودگی های صنایع، استاندار 652NFPA را صادر کرد و در 7 سپتامبر همان سال به اجرا درآورد. هدف از وضع این قوانین تأمین اقدامات کلی برای مدیریت آتش حاصل از گرد و غبارهای قابل اشتعال و خطرات انفجار بود.
همچنین به کاربران این قوانین راههای چگونگی تخصیص این قوانین و سایر استانداردهای دیگر مربوط به کالا و ایجاد ارتباط و سلسله مراتب بین آنها را نشان می دهد. این مجموعه از استانداردها شامل این موارد است: NFPA484, NFPA655, NFPA654, NFPA664 می باشد که در جدول 1 به معرفی استاندارد NFPA مربوط به مخلوط پودرها می پردازد:
چه اقداماتی برای 652 NFPA باید انجام دهید؟
قوانین 652 NFPA تصریح می کند که صاحب کارخانه یا شخص مسئول در مکانی که گرد و غبارهای قابل اشتعال به صورت بالقوه در آن وجود دارد، مسئولیت هایی دارد:
1. مشخص کردن قابلیت اشتعال و انفجار مواد
مقررات 652 NFPA اجازه تعیین قابلیت اشتعال یا انفجار بر اساس تحلیل آزمایشگاهی نمونه های گرفته شده از فرآیندها یا داده های قبلی تأسیسات یا داده های منتشر شده را می دهد به این شرط که داده ها مربوط به مواد موجود فعلی و شرایط کنونی فرآیندها باشند.
البته بدون امکان تحلیل آزمایشگاهی می توان فرض کرد که همه مواد موجود مواد قابلیت انفجار دارند. چراکه در هر صورت عدم وقوع حوادث سابق را نمی توان مبنای غیرقابل اشتعال یا غیرقابل انفجار دانستن مواد قرار داد.
2. انجام تحلیل و بررسی خطر غبارها
این تحلیل یا همان DHA به معنی “ارزشیابی روشمند عوامل بالقوه آتش ناشی از غبار، گُر گرفتگی و خطرات انفجار، و پیشنهاد انجام اقداماتی برای مدیریت آن عوامل“ می باشد. قوانین DHA را باید اشخاصی اجرا کنند که در زمینه خطرات صنعت گر و آشنا به ذرات ریز قابل اشتعال باشند. همچنین این قوانین را باید حداقل هر 5 سال یک بار مرور و به روزرسانی کرد.
تا چه زمانی برای اجرای DHA 2020 فرصت هست؟
«برای فرآیندهای موجود فعلی، صاحب یا گرداننده کار باید طوری برنامه ریزی کند که DHA را تا روز 7 سپتامبر 2020 (16 شهریورماه 1400) کامل کند. در مورد ساخت و ساز یا اصلاحاتی که نشانگر بیش از 25 درصد هزینه اصلی هستند، DHA را باید به عنوان قسمتی از کار کامل کرد.»
3. مدیریت آتش، انفجار و خطر انفجار شناسایی شده
صاحب یا گرداننده کارخانه یا تأسیسات، مسئول مدیریت خطرات مذکور است و باید به ساخت و طراحی تجهیزات، نگهداری از آنها، ایمنی مواد شیمیایی در صنعت کاشی و سرامیک، تجهیزات حفاظت شخصی، کنترل غبار، جلوگیری از گردانفجار، حفاظت، عایق بندی و مصونیت در برابر آتش توجه داشته باشد.
دستیابی به این امر با عمل به رویکردهای تجویزی مطابق با فصل 5، 7، 8 و 9 نسخه سال 2019 استاندارد 652NFPA در تلفیق با هریک از پیش بینی های توصیه شده در استانداردهای NFPA ویژه محصولات امکان پذیر می باشد. از سویی دیگر، به جای تمام اقداماتی که در بالا گفته شد، به کار بردن رویکردی عملی که با فصل 6 نسخه 2019 استاندارد 652NFPA مطابقت داشته باشد، مجاز است.
• چگونه اقدامات پیشگیرانه از بروز گرد انفجار در صنعت کاشی و سرامیک قابل اجراست؟
• چه سیستم هایی در کارخانه باید ایجاد یا اصلاح شوند؟
• …
در مطلب بعدی، مجله سرام پخش به نحوه اجرای سیستم های جلوگیری از بروز گرد انفجار و ایمنی در صنعت کاشی و سرامیک را می توانید بخوانید.
با ما همراه باشید…
منبع: مجله الماس