مسلماً افرادی که در کارخانه های تولیدی کاشی و سرامیک مشغول به این کار هستند با عیوب کاشی کم و بیش آشنایی دارند. بحث و بررسی انواع عیوب مشاهده شده در کاشی ها ،توضیح علت شکل گیری آنها و روش های رفع آنها میتواند برای مهندسین و کارشناسان شرکت های تولیدی بسیار مفید باشد، در این مقاله شما با مهمترین عیوب کاشی ها و راه حل هایی برای رفع آنها آشنا میشوید.
این عیب که بهPinholeنیز مشهور است به صورت حفره های کوچک که در تمام سطح توزیع شده است ظاهر میگردد.اندازه حفره ها کمتر از یک میلیمتر است. حفره همچنین با یک گودی و فرورفتگی اندک ظاهر میشود.
الک کردن لعاب و انگوب به طریقی که ذرات ذرشت را خارج کند.
عیب به صورت یک خط باریک از لبه کاشی شروع شده از یک طرف به طرف دیگر کشیده میشود
عیب معمولا از دو فاکتور که میتواند با هم عمل کند میباشد اول وجود کوارتز اضافی در قطعه پخته شده و دوم گرادیان حرارتی زیاد که در حین سرد کردن ممکن است که به وجود بیاید.
لازم است بازرسی های منظمی از نمونه پس از خروج از کوره را انجام داد و پروفایل منحنی سرد شدن را اصلاح کرد.به این ترتیب میتوان توازن دمای بالا و پایین کاشی را در منطقه بحرانی انتقال فاز کوارتز(573درجه سانتیگراد)برقرار کرد.به غلاوه باید بررسی کرد که کوارتز یا مواد ته مانده در مواد اولیه تغیر نکرده باشد و نهایتاً باید توجه داشت که ابعاد متفاوت کاشی ،تنظیمات خاص منحنی حرارتی را نیاز دارد.
این عیب شامل ترک های بسیار ریز در داخل پوشش شیشه ای می باشد. یک بررسی مقطعی نشان میدهد که ترک در واقع در عمق و درون بدنه و لایه انگوب پیش روی کرده است.
این عیب،به دلیل عدم تطابق انبساط حرارتی لعاب و بدنه است. انبساط حرارتی لعاب یا برابر و یا بیشتر از ضریب انبساط حرارتی بدنه میباشد.بنابراین موجب ایجاد تنش کششی در لعاب میشود.
ترک های ریز را بهتر است با بررسی سطح لعاب به وسیله یک رنگ که در داخل ترک ها نفوذ می کند شناسایی نمود.برای رفع این عیب بایستی یا ضریب انبساط حرارتی لعاب را کم کرد و یا ضریب انبساط حرارتی بدنه را افزایش داد و این کار با تغییر فرمولهای مربوطه انجام میشود.
Scratch یا خراش این عیب به دلیل کشیده شدن رنگ چاپ سیلک در جهات خاص ایجاد میشود.
می تواند از کشش نامناسب توری باشد .
لازم است به روشی مش توری و مکانیسم کشش آن چک شود.
عبارت است از خراش هایی که در حدود چند میلیمتر بوده و روی سطح کاشی دیده میشود.
خراشیدگی مکانیکی که در حین حرکت کاشی برای پخت در آن ایجاد میشود.
تمامی خطوط انتقال باید چک شود تا بتوان مسئله مکانیکی که باعث خراش روی سطح کاشی شده است را پیدا کرد.
این عیب می تواند لب پریدگی لعاب همراه با بدنه باشد که در گوشه کاشی اتفاق می افتد.
تماس مکانیکی با قطعه ای از تجهیزات خط که ممکن است در حین عبور از خطوط ایجاد شود .همچنین می تواند از تماس بین کاشی ها وقتی که در داخل کوره هستند باشد.
فاصله بین کاشی ها باید کنترل شود و سرعت موتورهای رولرها باید طوری تنظیم شود که بین قطعات تماس برقرار نشود و اطمینان حاصل نمود که در طول خطوط کاشی با ماشین آلات خط مثل راهنماها یا استکر های تخلیه برخورد ننمایند.
عیب به صورت ظهور حباب های کوچکی در سطح لعاب ظاهر میگردد.
عیب در حین پخت صورت میگیرد و دلیل آن خروج گازهای حاصل از تجزیه آلودگی های لعاب و بدنه می باشد در این حالت خاص آلودگی از انگوب ناشی می شود.
عیب از یک یا چند نقطه سبز تشکیل شده که با یک فرورفتگی و یک چال کوچک ظاهر میشود.این حفره ها از سطح خارجی لعاب تا قسمت تحتانی بدنه گسترش می یابد.
این عیب از آلودگی های بدنه ناشی میشود و دلیل حضور آن ترکیبات دارای مس می باشد و به عنوان مثال کالکو پیریت که در حین پخت تجزیه میشود . این تجزیه که فرایند گاز زدایی را به دنبال دارد منجر به تشکیل چال و گودی میگردد که به سطح خارجی می رسد و عیب را ایجاد می کند.
باید بدنه و مواد اولیه بدنه باید از نقطه نظر پیریت و کالکو پیریت کنترل کرد. برای کاهش شدت عیب پیشنهاد میگردد فرایند سایش افزایش یابد و یا الک کردن بدنه در حین تهیه بیسکوییت به خوبی صورت گیرد تا اندازه ذرات هرگونه آلودگی به کمتر از 125میکرون برسد.
این عیب از یک نقطه سیاه یا بیشتر که ابعاد آنها کمتر از یک میلیمتر می باشد تشکیل شده و به نظر میرسد درون لعاب حبس شده اند.
این عیب احتمالاً میتواند به دلیل نزول ذرات فلزی روی سطح کاشی ایجاد شود و میتواند بین اعمال لعاب و مرحله پخت به وجود آمده باشد.
برای اجتناب از وجود آلودگی های احتمالی بایستی سیستم های اعمال لعاب را تمیز نمود و اگر لازم باشد توجه خاصی به تمیز بودن داخل کوره باید داشت و جریان هوا را افزایش داد.
این عیب از یک لکه قهوه ای کوچک که در سطح قرار داشته و قسمتی از آن در لایه شیشه ای حبس شده است تشکیل شده است.
لازم است سیستم در مرحله پیش پخت بررسی گردد زیرا افتادن پودر و ذرات سرامیکی و یا گرد و خاک روی کاشی های مجاور و یا گرد و غبار درون بغل تراش های خشک کاشی میتواند سبب چنین عیبی شود.
باید منطقه پیش پخت را تمیز کرد و ذرات گرد و خاک را حذف کرد و یا اگر بدنه منفجر شده باشد باید زمان خشک شدن افزایش یابد.
عیب به دلیل حضور یک لکه تیره یا بیشتر که روی سطح لعاب میباشد ظاهر میشود و این لکه ها ممکن است به درون لعاب نفوذ کنند.
این عیب معمولاً پس از لعاب کاری و قبل از پخت زمانی که کاشی در حال انتقال و یا ذخیره شدن است ایجاد میگردد ناخالصی ممکن است برروی سطح لعاب بیفتد.
سطح لعاب باید نسبت به دیگر فرایند های خط لعاب محافظ گردد. برای مثال باید اطمینان حاصل کرد که هیچگونه ذره ای در ورودی کوره و در زمان پیش پخت بر روی لعاب نیفتد.
این عیب به دلیل لکه های دایره ای شکل و یا سوزنی شکل به رنگ قهوه ای-زرد که در سطح لعاب نفوذ میکند میتواند ایجاد شود.
این عیب از مواد کاندنس شده ناشی میشود که در منطقه پیش پخت و در زمانی که کاشی در کوره است برروی کاشی میافتد .
مواد کاندنس شده باید از راه دود کش کوره خارج شوند. برای کاهش تناوب این پدیده لازم است منحنی پخت و پروفایل حرارتی کوره را تغییر داد. به ویژه باید هوای تمیز درون کوره را افزایش داد تا فرایند کاندنس شدن را کاهش داد. به علاوه سیستم اگزوز را در منطقه پیش پخت باید تحت کنترل داشت و تنظیم سیستم سیرکولاسیون هوا در منطقه پیش پخت نیز توصیه میشود . همچنین اگر این عیب با گودی و چال روی سطح تمام میشود باید از استفاده لعاب های سربی اجتناب کرد.
این عیب به دلیل حضور اجسام خارجی رنگی تیره که در سطح لعاب قرار دارد حاصل میگردد.
این عیب میتواند از افتادن ذراتی بر روی لعاب در داخل کوره و در درجه اول در حین مرحله سرد شدن ناشی میگردد.این نوع آلودگی از پوسته شدن رولر های فلزی،مشعلها و کرکره ها، پنجره ها و روزنه ها سرچشمه میگیرد.
پیشنهاد میگردد کلیه قسمت های فلزی کوره حد اقل سالی یکبار تمیز گردند یا حد اقل در زمانهای جدی این مسیر ها تمیز شوند و قطعات فرسوده باید جایگزین شوند.
این عیب حضور ذرات و خرده های قهوه ای رنگ که قسمتی از آن در سطح لعاب حبس شده اند تشکیل میشود.
این عیب پس از لعاب کاری ایجاد میشود ،زمانی که خرده های کاشی روی سطح کاشی نشسته و به آن میچسبد.
لازم است اطمینان حاصل شود که کاشی از قسمتهای مختلف کاملا برس کشیده شده و هیچگونه خرده بیسکوییتی در خروجی خشک کن ویا پس از برس کشیدن بر روی کاشی باقی نمیماند.در حین لعاب کاری فاصله بین کاشی ها باید به اندازه قابل قبول باشد و باید طوری صف آرایی کنند که آسیبی نبینند نهایتا فرسایش راهنما ها را باید چک کرد زیرا این قطعات نیز می توانند بر روی کاشی، خرده و تراشه بریزند.
خرید انواع کاشی و سرامیک از بازار آنلاین سرام پخش
قیمت های موجود در سایت تاریخ بروزرسانی آن ها ذکر شده و قیمت نهایی محصولات نمی باشند. لطفا جهت ثبت سفارش و استعلام قیمت بروز با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
(035-3357)