هنر کاشی کاری ایرانی را بهتر بشناسید | تا امروز بیشتر ما هنر کاشی کاری ایرانی را در مساجد و مکان های مذهبی بیشتر از همه مکان ها دیده ایم، ما طرح ها و نقش های بسیار زیبا و پیچیده را در پس زمینه آبی تیره دیوار های مساجد و امامزاده ها دیده ایم؛ به این صورت است که هنر کاشی کاری ایرانی برای ما با اسلام گره خورده است.
زمانی که از نظر زبان شناسی کلمه “کاشی” را مورد بررسی قرار می دهیم به این نتیجه میرسیم که معنی این کلمه “آمده از کاشان، مربوط به کاشان” می باشد، پس می توان به این صورت حدس زد که اولین کاشی های ایران در کاشان تولید شده اند و البته این فرضیه دور از ذهن نیست، چرا که کاشان با 7000 سال قدمت یکی از شهر های بسیار کهن سال ایران است. اما وقتی برای پیدا کردن یک تعریف درست و حسابی برای کلمه کاشی به سراغ لغت نامه دهخدا می رویم به تعاریف زیر برمیخوریم:
کاشی کاری مانند سفالگری یکی از هنر ها و صنایع دستی ریشه دار و با قدمت است، به این صورت که گفته می شود اولین کاشی کاری های کشف شده مربوط به هزاره دوم پیش از میلاد بوده است. اما کاشی کاری در ایران به 2 یا 3 قرن پیش از مبلاد مسیح باز می گردد به صورتی که اولین کاشی کاری را در بنا های دوران هخامنشی و آشور می بینیم. البته گفتنی است که روند کاشی کاری بعد از ظهر اسلام در ایران رنگ و بویی دیگری گرفت که می توان به آن اسلامی ایرانی گفت. این نمونه هنر به زیبایی که در ایران هست در هیچ کشور مسلمانی نیست!
کلمه مقرنس در اصل اسم مفعولی قرنیز است و از کلمه ای یونانی به نام کرونیس که به معنی خمیده می باشد گرفته شده است و به چهار صورت انجام می شود:
در این نمونه کاشی کاری، خشت های کاشی در اندازه های منظم و با سلیقه هنرمند طوری کنار هم چیده می شوند که با فضای اطرافشان سازگار باشند. طرح های مورد نظر که می تواند نقاشی های سنتی اسلامی و متن ها مذهبی نوشتی شده هنری- مذهبی را ابتدا با ذغال و به صورت طرح اولیه روی کاشی ها کشیده می شود و سپس با استفاده از رنگ های مخصوص لعاب، رنگ آمیزی و نقاشی تکمیل می شود و در پایان این کاشی ها را در کوره قرار می دهند.
مشبک در لغت به معنی پنجره پنجره، چشمه چشمه یا شبکه ای ساختن چیزی است و این هنر را روی چوب یا فلز نیز انجام می دهند، در این نمونه کاشی کاری نحوه چینش کاشی ها به صورت است که آن ها در کنار هم شبکه های را تشکیل می دهند که نور از آن ها عبور می کند.
خط بنایی یا معقلی یکی از انواع سبک های خوشنویسی است که در آن خط کوفی را به شکل زاویه دار ترسیم می کنند؛ کاشی کاری معقلی نیز به همین صورت می باشد که کاشی ها به صورت زاویه دار در کنار هم قرار می گیرند تا به صورت پازل مانند در کنار هم عبارت ها و کلماتی را به چشم شما برساند.
در این نمونه کاشی کاری هنرمند که به او معرق کار می گشوند کاشی های کوچک از رنگ های مختلف را در کنار هم می گذارد، مساخت این کاشی ها به 3 سانتی متر می رسد. بعد از کنار هم قرار دادن این کاشی های رنگی و با بوجود آوردن هارومونی رنگ مورد نظر هنرمند طرح های بسیار زیبا و دلنشینی را خلق می کند. این نمونه کاشی کاری در دوران سلجوقیان بسیار پیشرفت داشت و می توان گفت در اوج خود بود.
[icon name=”tags” class=”” unprefixed_class=””] هنر کاشی کاری ایرانی را بهتر بشناسید
قیمت های موجود در سایت تاریخ بروزرسانی آن ها ذکر شده و قیمت نهایی محصولات نمی باشند. لطفا جهت ثبت سفارش و استعلام قیمت بروز با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
(035-3357)