معرفی کانی ها و سختی آن ها | از آنجایی که کانیها واحدهای سازندهی سنگها میباشند لذا بایستی پیش از آنها بررسی شوند. به طور کلی کانی را میتوان اینگونه تعریف نمود: کانی یا «مینرال» جسم جامد طبیعی همگن و متبلوری است که منشأیی غیرآلی دارد و دارای ترکیب شیمیایی مشخص و ساختمان اتمی منظم است. بلورهای مصنوعی که در صنعت جواهرسازی تهیه میگردند و کربنات کلسیمی که بهوسیلهی بدن جانوران دریایی ترشح میشود، در زمرهی کانیها به شمار نمیآیند.
یکی از مهمترین ابزارهای شناسایی کانیها، خواص فیزیکی آنها است. غالباً این خواص را میتوان بسیار راحتتر و سریعتر از شناخت ترکیب شیمیایی و ساختمان اتمی کانیها بررسی نمود.
ببینید: اجرای نقاشی ساختمان
مادهی مذاب (ماگما):
ماگما، مخلوط درهم و مذابی است که سنگهای آذرین را تشکیل میدهد. قسمت اعظمی از سنگهای آذرین از شش گروه کانیهای کوارتز، فلدسپات، میکا، پیرکسن، آمفیبل و الیوین تشکیل گردیده است. پس از اینکه ماگما به تدریج سرد شد، مواد گوناگون موجود در آن با توجه به درجهی انجماد و وزن مخصوصشان، متبلور گردیده و کانیهای مختلفی را بهوجود میآورند. در شکل بعدی میتوانید جریان ماگما در لایههای زمین را مشاهده نمایید.
سختی
به مقاومت هر کانی در برابر سایش یا خراشیده شدن، سختی میگویند و چنانچه جسمی، یک جسم دیگر را خراش دهد آن جسم سختتر است.
کانیشناس اتریشی با نام «موهس»، کانیها را از لحاظ سختی به ده درجه تقسیم کرده است:
کانیهای با درجهی سختی ۱ که زیر فشار انگشت سایده میشوند؛ مانند: تالک، آزبست (پنلهکوهی)، گرافیت
کانیهای با درجهی سختی ۲ که با ناخن خراش برمیدارند؛ مانند: ژیپس، گوگرد و نمک
کانیهای با درجهی سختی ۳ که به سادگی با تیغهی چاقو خراشیده میشوند؛ مانند: کلسیت.
کانیهایی که درجهی سختی آنها ۴ است و با تیغهی چاقو خراش برمیدارند؛ مانند: فلوریت، منیزیت.
کانیهای با درجهی سختی ۵ که به سختی با تیغهی چاقو میتوان آنها را خراش داد؛ مانند: فلدسپات.
کانیهای با درجهی سختی ۶ که با شیشه خراشیده میشوند؛ مانند: لیمونیت، آپاتیت.
کانیهایی که درجهی سختی آنها ۷ است و شیشه را خراش میدهند؛ مانند: کوارتز.
کانیهای با درجهی سختی ۸ که به آسانی شیشه را خراش میدهند؛ مانند توپاز
کانیهای با درجهی سختی ۹ که با الماس خراش مییابند؛ مانند کراندم، یاقوت.
کانی الماس با درجهی سختی ۱۰ که بر روی همهی کانیها خراش ایجاد میکنند.
الماس را با الماس میتراشند. الماس و گرفیت هر دو آلوتروپهای کربن به شمار میآیند. الماس سختترین و گرافیت نرمترین کانیها هستند و دلیل این موضوع به پیوندهای ملوکولی مربوط است. در جدول بعدی میتوانید مقایسهی درجهبندیهای سختی را مشاهده نمایید.
[icon name=”tags” class=”” unprefixed_class=””] معرفی کانی ها و سختی آن ها
#کاشی # سرامیک #سرام پخش
[flm_button link_address=”http://cerampakhsh.com/mag” link_target=”_blank” icon_placement=”Left” button_text=”گردآوری شده توسط: پایگاه اطلاع رسانی کاشی و سرامیک سرام پخش” font_family=”Shabnam” button_size=”XS” button_color=”Light” button_style=”Border” button_hover=”HoverB-Dark” rounded_corners=”3″]
[flm_button link_address=”https://instagram.com/cerampakhsh” link_target=”_blank” icon_placement=”Left” button_text=”اینستاگرام ما را دنبال کنید” font_family=”Shabnam” font_size=”15px” button_size=”XS” button_color=”White” text_color=”Purple” button_hover=”HoverF-Purple” rounded_corners=”3″ custom_border_color=”9f5de2″ animate_icon=”Grow” icon=”fa-instagram”]
نظرات ۰