انواع سرامیک ها ( قسمت اول)
در این قسمت به انواع کاشیهای موجود در صنعت کاشی و سرامیک میپردازیم.
کاشی
کاشی یک فرآورده سرامیکی است که در انواع لعاب دار و بدون لعاب به بازار عرضه میشود. کاشی ها در درجه حرارت بالای ۱۰۰۰ درجه سانتی گراد پخته میشوند و دارای دانههای ظریف بلوری میباشند.
برای آن که سطح جسم درخشنده، صاف و زیبا، ضد آب، ضد شیمیایی و در صورت نیاز آراسته شود، روی آن را پس از خنک کردن با یک لایه نازک لعاب میپزند. لعاب (رنگ معدنی) به حالت مایع روی جسم خشک شده اندود میشود. لعابها اصولاً مواد معدنی و سیلیسی هستند که یک لایه شیشهای مانند در سطح خارجی سرامیک تشکیل میدهند. لعاب روی کاشی ها میتواند به صورت ساده، براق، مات، طرح دار و شیشه ای اجرا شود.
همان طور که اشاره شد کاشی از جمله سرامیکهایی است که در پوشش نما، دیوار و کف داخل و خارج ساختمان کاربرد وسیعی دارد و میتوان آن را به صورت کلی در چند دسته کاشی دیوار، کاشی کف، پرسلانها و کاشیهای خاص پخت سوم دسته بندی کرد.
سرامیک گرانیتی
برای تولید این نوع سرامیک از خاک رس فاقد کربنات کلسیم استفاده میشود و در طی فرآیند پخت، رنگ آمیزی آن با افزودن رنگ دانهها اجرا میگردد. سرامیک گرانیتی بدون لعاب تولید میشود و دارای سطحی براق میباشد که با سنگساب پولیش داده شده است. رایج ترین طرح های سرامیک گرانیتی شامل فلفل نمکی، رستیک و رگه ای هستند.
سرامیک پرسلان
پرسلان به سرامیکهایی گفته میشود که پخت آنها در دمای بالا صورت میگیرد. دلیل پخت این نوع سرامیک کاهش تخلخل و ایجاد سطحی شیشه ای مانند است. سرامیک پرسلان نسبت به سرامیک های معمولی ضخامت بیشتر اما قابلیت جذب آب کمتری دارند. مقدار نفوذ آب به این سرامیک ها بسیار پایین است به همین دلیل از آنها به عنوان بهترین گزینه برای کفپوش داخل ساختمان استفاده میکنند. این سرامیک ها به صورت لعاب دار و بدون لعاب ساخته میشوند .
سرامیک موزائیکی
این سرامیکها از قطعات ریز لعاب دار یا بدون لعاب با طرح و نقش متنوع ساخته شدهاند. ضخامت این قطعات چند میلی متر بیشتر نیست و توسط کاغذ کرافت چسب دار در کنار هم قرار میگیرند. نحوه نصب سرامیک موزائیکی بدین گونه است که آنها را روی ملات قرار داده و بعد از چسبیدن به ملات، روی آن آب میریزند تا کاغذ خیس شده و بتوان آن را برداشت. سپس درز بین قطعات را با دوغاب میپوشانند. قطعات این سرامیکها در اشکال مستطیل، مربع، شش گوش و هشت گوش میباشند.
کاشی لعابی
این نوع کاشی در واقع سرامیک نازک میباشد که با لعاب شیشهای روکش شده است. این سرامیکها به عنوان دیوار پوش آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرند و برخی از آنها که مخصوص کف هستند به عنوان کفپوش نصب میشوند.
کاشی کف
کاشیها و سرامیکهای کف به عنوان پوشش نهایی کف در داخل و خارج ساختمان به کار میروند. در سرویسهای بهداشتی و آشپزخانهها، در نمای ساختمان، کف واحدهای مسکونی و … کاربرد دارند. دارای جذب آب کمتری نسبت به کاشی های دیوار هستند. کاشی کف به دلیل قابلیت شستشو از نظر بهداشتی بسیار مناسب میباشند. جذب آب پایین داشته و برای مکانهایی که با آب و رطوبت در تماس هستند، مناسبند. کاشی کف دوام و عمر طولانی دارند و ضد حریق است. همچنین کاشی کف تغییر رنگ نمیدهد و مقاومت در برابر اشعه خورشید و مواد شیمیایی است .اما در مقابل شکننده بوده و در نتیجه در صورت عدم دقت در هنگام نصب، ضایعات زیادی را به همراه خواهد داشت. دارای درجهبندی یک و دو و سه هستند که برای همه قابل تشخیص نیست. در کاشی کف درزهای سرامیک بعد از مدتی قابل تمیز کردن نیست و آب از این درزها به پایین نفوذ میکند که به همین خاطر باید توجه داشت که زیر سطح سرامیک شده را عایق بندی کرد.
مشخصات فنی کاشی کف
بدنههای کاشی کف به بدنههایی میگوییم که جذب آب آنها زیر ۶% باشد و به صورت تک پخت و دو پخت تهیه میشوند و ممکن است سفید پخت یا با پخت قرمز باشد. استون ورهای پرسلانی سفید پخت، استون ورهای قرمز دو پخت و استون ورهای تک پخت سفید یا قرمز و بدنه گرانیتی در ردیف محصولات کاشی کف قرار میگیرند. به عنوان مثال استونورهای (Stoneware) پرسلانی سفید پخت هستند و در ترکیب بدنه از سیلیس، فلدسپات، کائولینیت، رسهای پلاستیک سفید پخت استفاده میشود. مواد اولیه مصرفی در این بدنهها مسلماً باید غیر آهکی باشد چون حضور کربناتها جذب آب را بالا میبرد از آنجایی که رنگ پس از پخت استونورهای پرسلانی سفید است، درصد اکسید آهن موجود در مواد اولیه باید کم باشد. کائولینیتی که در این بدنهها استفاده میشود کائولینیتهایی هستند که Al۲O۳ زیادی در ترکیب شیمیایی آنها وجود دارد.
یکی دیگر از انواع کاشیهای کف بدنههای گرانیتی است. در این نوع بدنهها رنگهایی که به بدنه کاشی میزنیم روی انبساط و انقباض تاثیر دارد. رنگهای مختلف، انبساط و انقباضهای مختلفی داشته و باعث بوجود آمدن ترک در کاشی میشود. که یک راه آن این است که از دیرگدازی بدنه با توجه به رنگ بعد از سفید بدنه، جهت تولید محصولاتی شبیه گرانیت و یا همان کاشی گرانیتی استفاده کنیم.
پخت این محصولات، هم در کورههای تونلی و هم در رولری امکان پذیر است و در صورت استفاده از کورههای رولری عیب تلرانسی ابعاد کمتر میشود، انقباض پخت برای این بدنهها ۱/۴ تا ۰/۸ و درصد جذب آب در این بدنهها زیر ۰/۵ درصد میباشد.
لعابهای مورد استفاده برای این محصولات حاوی حدود ۲۰% فریت و مابقی مواد خام است که مواد خام از قبیل: کائولنیت، فلدسپات، دولومیت، آلومینا، ولاستونیت و آب میباشد و گاهی تالک به بدنه اضافه میشود.
منبع: سرام پخش
نظرات ۰