پرسش و پاسخ
ما در آپارات
hello
banner

نمای خشک چیست؟ مزایا و ویژگی های نمای خشک

نمای خشک چیست

نمای خشک چیست؟ مزایا و ویژگی های نمای خشک

فهرست مطالب

نما یکی از مهم‌ترین قسمت‌های یک سازه ساختمانی به‌شمار می‌رود که هم باید از نظر فنی و هم از نظر ظاهری در وضعیت مناسبی قرار داشته باشد. نمای یک ساختمان اگر ظاهر مناسبی نداشته باشد، قطعاً به زیبایی کلی ساختمان آسیب می‌زند و اگر که از نظر فنی به‌درستی نصب نشده باشد، خطر سقوط مصالح به‌کار رفته در نما وجود دارد.

برای ساختن نما در ساختمان از مصالح و هم‌چنین روش‌های مختلفی استفاده می‌شود که یکی از معروف‌ترین این روش‌ها نمای خشک است که برای انواع مصالح همانند کاشی و پرسلان می‌توان از این روش نصب استفاده کرد.

نمای خشک یک روش جدید در بین سایر روش‌های نصب نما به‌شمار می‌رود که هر روزه در ایران و سایر نقاط جهان بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد. در ادامه این نوشته از مجله سرام پخش قصد داریم تا به‌جزئیات و نکات مهم این موضوع بپردازیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.

نمای خشک چیست؟

در روش نصب نمای خشک همان‌طور که از نامش پیداست، خبری از هیچ‎گونه ملات و دوغاب نیست! نمای خشک را تنها نمی‌توان یک روش نصب مصالح ساختمانی در نظر گرفت، بلکه نوعی سیستم نصب اصولی و محکم است که امروزه تا حدودی جایگزین روش‌های سنتی شده است. این روش نصب ابتدا در برج‌های ایالات متحده آمریکا استفاده می‌شد که بعد‌ها به‌سرتاسر جهان گسترش پیدا کرد.

در این روش، مصالح مدنظر برای نما، از طریق یک‌سری اتصالات مکانیکی از جنس آلومینیوم و فولاد بر روی دیواره بیرونی ساختمان با یک فاصله معین از دیوار نصب شده و در کنار هم با فاصله بسیار کم قرار می‌گیرند. قطعه بین مصالح در نصب نما به‌صورت خشک از فاصله دور قابل مشاهده نیست اما از فاصله نزدیک قابل تشخیص است و به‌همین جهت این روش نصب تنها مناسب نمای خارجی و داخلی است و نه مواردی همچون کاشی دیوار حمام و غیره.

معرفی نمای خشک ساختمان

مزایا و ویژگی‌های نمای خشک

نمای خشک یک سیستم کاملاً متفاوت نسبت به‌سیستم سنتی است و مزایا، معایب و جزئیات خاص خود را دارد که در ادامه به‌تشریح آن‌ها می پردازیم.

پیش از اینکه به‌بررسی مزایای این سیستم بپردازیم، لازم به‌ذکر است که ویژگی ذاتی سیستم نصب نما به‌صورت خشک این است که لایه‌های تشکیل دهنده پوسته نما همان‌طور که پیشتر گفته شد با فاصله از دیواره نصب می‌شوند، به‌همین جهت بیشتر گرما توسط آن‌ها گرفته شده و به‌دیواره اصلی ساختمان و به تبع آن به‌داخل ساختمان راه پیدا نمی‌کند.
از مزایای دیگر نمای خشک می‌توان اشاره کرد به:

• سرعت اجرای بالا

نمای خشک بدون استفاده از داربست قابل پیاده سازی است و هم‌چنین برای اجرای نما در این روش از چهارچوب‌های فلزی قالب مانند برای الگو استفاده می‌شود که همین موضوعات باعث می‌شوند تا سرعت اجرای نما به‌شکل قابل توجهی افزایش پیدا کند.

• جلوگیری از اتلاف انرژی

با توجه به‌اینکه فاصله موجود بین دیواره و نما در این سیستم، خود نوعی عایق حرارتی است، اما به‌صورت مجزا در سیستم نمای خشک از عایق حرارتی استفاده می‌شود که این موضوع موجب جلوگیری از اتلاف انرژی است.

• تولید نخاله کمتر

در پیاده‌سازی نما به‌صورت خشک، کار بسیار تمیز تر از روش‌های سنتی صورت گرفته و تولید انواع آلودگی‌های محیطی و صوتی و هم‌چنین نخاله‌ها کاهش می‌یابد.

• قابل تعمیر بودن نما

اتصالاتی که در سیستم خشک اتصال نما به‌کار می‌روند قابل باز شدن هستند و از همین رو، هر قسمت از نما که خراب شد به‌سادگی می توان آن را باز و تعویض کرد.

• نصب آسان

سیستم نمای خشک یک سیستم آماده و دارای چارچوب‌ها و قالب‌های مشخص است که برای نصب آن نیاز به‌تخصص خاص و هم‌چنین مصرف انرژی زیادی نیست.

• تطبیق با استانداردهای جهانی

روش نصب خشک نما، استانداردترین روش موجود برای نصب نما در جهان بوده و پیاده‌‎سازی اصولی آن علاوه بر کیفیت بالا، با استانداردهای جهانی کاملاً مطابق است.

• ایمن بودن

ایمن بودن شاید مهم‌ترین ویژگی نمای خشک باشد که مخصوصا در ساختمان‌های بلند بسیار حائز اهمیت است. مشکل سقوط مصالح نما در سیستم ملاتی بسیار جدی است و به‌وفور پیش می‌آید و بعضا منجر به‌اتفاقات ناگواری نیز می‌شود. بنابراین می‌توان دلیل اصلی استفاده از نمای خشک را فارغ از صرفه جویی‌ها، دلایل فنی و ایمنی دانست؛ چرا که احتمال سقوط مصالح در سیستم خشک نما در صورت نصب اصولی، بسیار پایین است.
موارد بیشتر عبارت‌اند از:

• استحکام بسیار بالا

• جلوگیری از پرتی مصالح

• مقاومت در برابر عوامل مختلف

• کاهش بار مرده وارده به ‌ساختمان

• سازگاری با انواع سیستم‌های سازه‌ای

• نیازی به‌یکپارچه بودن سطح زیرین نیست

مزایا و ویژگی های نمای خشک

انواع نمای خشک

سیستم نمای خشک به‌دو صورت نمایان و غیر نمایان نصب می‌شود که نتیجه نهایی هر دوی این روش‌ها از نظر فنی کاملاً مانند یکدیگر اما از نظر ظاهری قدری متفاوت است. در ادامه این دو روش تشریح شده‌اند.

همچنین بر خلاف روش‌های نصب سنتی مانند نصب ملاتی سرامیک کف یا کاشی دیوار، در این روش نیازی به‌بندکشی و سایر فرایندهای این چنینی وجود ندارد چرا که عایق‌بندی‌های لازم به‌صورت جداگانه انجام خواهند شد.

روش نمایان

همان‌طور که از نام این روش پیداست، چهارچوب و بست‌های نگهدارنده مصالح نما تا حدودی قابل مشاهده هستند. در این روش بست‌های نگهدارنده مصالح بر روی یک سازه از قوطی آهنی که از پیش بر روی نما متصل شده است، محکم شده و کلیپس‌های سرامیک را در جای خود نگه می‌دارند.

لازم به‌ذکر است که در این روش از نمای خشک، مصالح نما به‌هیچ وجه سوراخ نشده و تنها بر روی کلیپس‌ها قرار می‌گیرند. هم‌چنین هزینه پیاده‌سازی این روش کمتر از روش دیگر است.

روش غیر نمایان

این روش از نصب نمای خشک قدری از روش قبلی پیچیده‌تر است و تحت دو سیستم مختلف با عناوین کیل و شیاری صورت می‌گیرد. در سیستم کیل، مصالح نما توسط قطعات آلومینیوم کوچکی، به‌نوعی خاص بر روی ریل‌های مخصوص از پیش تعبیه شده نصب می‌شوند و به‌هیچ عنوان قابل مشاهده نیستند.

اما در روش شیاری از طریق دستگاهی معروف به‌شیارزن، شیار‌هایی در پشت مصالح نما به‌صورت قرینه و در دو جهت ایجاد شده و سپس اتصالات مربوطه بر روی شیار‌ها قرار گرفته و محکم می‌شوند. در نهایت بر روی ریل‌ها پیچ می‌شود.

 خرید عمده کاشی و سرامیک از بازار آنلاین سرام پخش به صورت اقساطی

خرید عمده کاشی سرامیک

انواع روش‌های نصب نمای خشک

به‌جز سیستم نصب نمای خشک در سطر‌های قبلی که با عناوین نمایان و غیر نمایان معرفی شد، روش‌های نصب متفاوتی در این دو سیستم وجود دارند که به‌شرح زیر هستند:

• اتصال به‌سازه کاست

• نصب به‌صورت مستقیم

• اتصال به‌سازه نگهدارنده

• نصب پانل‌های داخلی با گیره‌های ستونی

هر کدام از این روش‌ها باید بر اساس بررسی‌ها و شرایط موجود در آن قسمت از ساختمان، انتخاب شود.

روش های نصب نمای خشک

مصالح مورد استفاده در نمای خشک

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های سیستم نمای خشک، این است که می‌توان هر نوع مصالحی، از آجر گرفته تا سرامیک با ضخامت ۵ میلیمتر تا ۵۰ میلیمتر را استفاده کرد. اما در بین تمام این موارد رایج‌ترین مصالح مورد استفاده در این سیستم نصب نما عبارتند از:

• کرتین وال

• تایل تراکوتا

• ورق کامپوزیت

• تایل سرامیک خشک پرسلانی

مقایسه نمای خشک و نمای ملاتی

منظور از نمای ملاتی، همان روش نصب مصالح در نما به‌روش سنتی است که با نوعی ملات یا دوغاب فرایند نصب صورت می‌گیرد. در نقطه مقابل نمای سنتی نمای خشک وجود دارد که از طریق اتصالات مکانیکی فلزی و بدون هیچ‌گونه ملات و چسبی به‌ساختمان متصل می‌شود که تا به‌اینجای کار برخی از جزئیات و هم‌چنین مزایای این روش نصب نما را تشریح کردیم.

بدون شک روش نصب نما به‌صورت خشک بهتر و بهینه‌تر از روش سنتی است چرا که روش نمای خشک فرایندی کاملاً مهندسی شده و بر اساس اطلاعات فنی ساختمان است که فرایند پیاده‌سازی ساده‌تری هم دارد.

در سیستم سنتی نصب نما، احتمال سقوط مصالح وجود دارد، نما در مقابل عوامل جوی مقاوم نیست، از اتلاف انرژی جلوگیری نمی‌شود، هوا و آلودگی صوتی به‌داخل ساختمان وارد می‌شوند، در ارتفاعات بالا احتمال سقوط مصالح بیشتر می‌شود، وزن ساختمان افزایش پیدا می کند، نخاله بیشتری تولید می‌شود و بسیاری معایب دیگر…

البته لازم به‌ذکر است که تمام این معایب به‌نسبت روش نصب نمای خشک مطرح شده‌اند و ‌روش سنتی نصب نما هم مزایایی دارد.

خرید آسان ملات آماده از

بازار آنلاین سرام پخش

ملات خشک آماده چیست؟

چرا استفاده از نمای خشک رایج شده است؟

همان‌طور که در ابتدا گفته شد، نمای خشک برای اولین بار در برج‌های آمریکا مورد استفاده قرار می‌گرفت؛ چرا که در ارتفاعات بالای این برج‌ها استفاده از روش‌های سنتی برای نصب نما، کار سختی بود. به‌همین جهت مهندسین به‌فکر ایجاد راه راحت‌تر و بهینه‌تری افتادند که نتیجه آن روش نصب نما به‌صورت خشک بود.

هم‌چنین توسعه و پیشرفت تکنولوژی صنعت ساختمان‌سازی موجب شد تا مصالح ضد آب با جذب رطوبت پایین به‌وجود بیایند که نصب آن‌ها در نمای ساختمان از طریق ملات‌های سنتی و انواع چسب‌ها تقریباً غیر ممکن بود.

همه این موارد به‌همراه ضعف‌های نمای سنتی و اشکالات کار مانند ریختن نما در اثر عوامل محیطی متفاوت باعث شد تا این روش جدید طرفداران زیادی پیدا کند و در سراسر جهان مورد توجه قرار گیرد.
در سیستم نصب نما به‌صورت خشک، هیچ کدام از ضعف‌های روش سنتی وجود نداشته و هم‌چنین هیچ محدودیتی برای نصب هیچ نوع از مصالح ساختمانی وجود ندارد.

نمای خشک در ساختمان

نکات مهم در اجرای نمای خشک

اجرای نمای خشک برای انواع کاشی و سرامیک و سایر انواع مصالح نیازمند ملاحظاتی است که به‌شرح زیر هستند:

• اتصالات باید از جنس فلزات مقاوم و با کیفیت باشند

• پس از اتصال هر قطعه باید استحکام نصب آن چک شود

• پس از نصب کامل نما باید بررسی کیفی و استحکام به‌خوبی صورت گیرد

• مصالح مورد استفاده در نما باید از نظر ظاهری با هم تطابق داشته باشند

• برآمدگی‌ها، درزها، پنجره‌ها و سایر موارد این چنینی باید به‌خوبی آب‌بندی شوند

• برای جلوگیری از خوردگی شیمیایی در زیرسازی نما، از مصالح سازگار استفاده شود

نکات مهم در اجرای نمای خشک

قیمت اجرای نمای خشک

در ادامه یک‌سری موارد و فاکتور‌ها برای تعیین نهایی قیمت اجرای نمای خشک وجود دارد اما پیش از بررسی آن‌ها باید در نظر داشته باشید که این موارد تنها برای خود فرایند اجرای نمای خشک هستند و قیمت مصالحی که قصد استفاده از آن‌ها را دارید، موضوعی جداگانه است.

هم‌چنین از نظر قیمتی بهینه‌ترین حالت اجرای نمای خشک، دیوار‌هایی است که پیوسته و با طول و ارتفاع زیاد باشند و سطوح بازشونده کمتری در آن‌ها وجود داشته باشد و هر چقدر که مصالح مورد استفاده ابعاد بزرگتری داشته باشند، میزان هزینه اجرای نما کاهش پیدا خواهد کرد.

فاکتورهای تعیین قیمت نمای خشک عبارت‌اند از:

• ابعاد مصالح

• معماری ساختمان

• نوع سازه ساختمانی

• ارتفاع و عرض ساختمان

• موقعیت جغرافیایی پروژه

• میزان نیاز مصالح به‌برشکاری

• سالم و یک دست بودن دیواره ساختمان

• نوع سیستم مورد استفاده برای پیاده‌سازی نما

با توجه به‌تعدد فاکتور‌های تعیین قیمت اجرای سیستم به‌نما به‌صورت خشک، نمی‌توان قیمت قطعی این فرایند را پیدا کرد و در صورتی‌که قصد اطلاع یافتن از قیمت نهایی را دارید، بهتر است پروژه خود را به‌یک کارشناس نشان دهید.

قیمت اجرای نمای خشک در ساختمان

کلام آخـــر

نمای خشک، یک سیستم نصب جدید و مدرن است که از عمر آن در ایران خیلی نمی‌گذرد و به‌همین جهت اطلاعات جامع زیادی در این رابطه وجود ندارد. با توجه به‌این موضوع ما در این نوشته از سرام پخش تمام تلاش خود را به‌کار بستیم تا به‌صورت مفصل جزئیات و جوانب مهم این سیستم نصب نمای بهینه و مهندسی شده را برایتان بازگو کنیم.

در صورتی‌که قصد اجرای نمای خشک را دارید می‌توانید مصالح مورد استفاده برای این کار را با کیفیت بالا و قیمت مناسب از فروشگاه سرام پخش تهیه کنید. هم‌چنین به‌جز مصالح مورد استفاده در نما، امکان تهیه تمام مصالح ساختمانی از سرامیک حمام و دستشویی گرفته تا موزاییک حیاطی و بسیاری موارد دیگر در سرام پخش وجود دارد.

تنها کاری که برای خرید از سرام پخش باید انجام دهید انتخاب محصول مدنظر و تکمیل فرایند خرید است؛ پس از آن منتظر باشید تا فروشگاه در کوتاه‌ترین زمان ممکن محصولات را به‌دستتان برساند.

سوالات متداول…

در نمای خشک، مصالح از طریق اتصالات خاصی بر روی زیرسازی انجام شده قرار گرفته و محکم می‌شوند.

در سیستم نمای خشک، از اتصالات فیزیکی به‌جای چسب و انواع ملات برای نصب مصالح استفاده می‌شود.

نمای آجری، نمای پرسلان، نمای کرتین وال، نمای سرامیک و نمای سنگ.

استحکام و مقاومت بالا، اجرای ساده، جلوگیری از اتلاف انرژی و تولید نخاله کم از مهم‌ترین مزایای نمای خشک هستند.

قطعاً نمای خشک دارای مزایای بسیار بیشتری است.

منبع :
برچسب ها :

نظرات ۲

اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی ترین
تازه‌ترین بیشترین واکنش نشان داده شده(آرا)
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments